Om ni fastnade för Angry Video Game Nerd för vad som nu känns som hundra år sedan och sedan sett antalet spelorienterade youtubers växa till en mängd som är svår att överblicka är det dags att läsa vidare. Undertecknad har här nämligen försökt att sammanställa några av sina favoriter bland gamingkanaler på Youtube.

Till att börja med är väl ni förhoppningsvis lika trött som jag  på alla efterapningar vad gäller AVGN (Angry Video Game Nerd) samt likaså alla typer som tror att en mikrofon enbart är till för att skrika i. Därför har undertecknad försökt samla de kanaler som gör något personligt och eget utan att vara överdrivet irriterande. I och med att jag själv nuförtiden tillhör den kategorin av gamer som hellre spelar sina spel på en (svindyr) PC snarare än en konsol (med svindyra spel) kommer dock detta att avspegla sig här och att Lazy Game Reviews (LGR) nämns först i denna sammanställning höjer nog inga ögonbryn. LGR är egentligen flera kanaler i en. Dels har vi vad namnet antyder, d.v.s. recensioner av PC-spel, variationen av genrer är stor men han har definitivt snöat in på allt med Duke Nukem och The Sims. I övrigt är det mycket tech-videos där han ger sig på gammal teknik och får den att fungera och slutligen hans obetalbara loppisrundor där han skrotar runt efter allt nostalgiskt med woodgrain-detaljer. Han har även en kanal där han försöker laga mat men den är mest tragisk och påminner om mina egna matlagningsförsök när jag flyttade hemifrån.

Pushinguproses ligger främst på äventyrsspel av modellen ”point n click”, d.v.s. allt som ligger nära Sierras King Quest och Agatha Cristie-aktiga mord. Det bör noteras att hon är något av en ”personlighet” och drar sig inte för personliga anekdoter eller att bearbeta trauman mellan eller under spelrecensioner. Personligen har jag dock inget emot detta då det ofta görs med en viss svart humor. Kanalen som sådan är ett måste för point n´ click-fans, gamla såväl som nya.

Gggmanlives är en FPS-fanatiker som i princip enbart behandlar spel i förstahandsperspektiv och till PC. Om man gillar denna genre finns här mycket att gilla. Behandlar gammalt såväl som nytt. Gillar även att framhäva att han är från Australien.

Giant Bomb kanske inte alla känner till men förmodligen Jeff Gerstmann, som fick sparken från Gamespot efter att ha totalsågat spelet Kane & Lynch. Efter kontroversen kring detta fick han också med sig flera vänner från Gamespot och grundade Giant Bomb-sajten. Deras Youtube-kanal bjuder främst på deras berömda podcast (Giant Bombcast) men också rätt underhållande let´s plays av det senaste i spelvärlden, indie såväl som trippel A.

Pixelmusement-kanalens främsta inslag är ”Shovelware Diggers” och är precis  vad de låter som; d.v.s. de gräver i gamla bortglömda spel. Olika recensenter medför förvisso varierande kvalitet på videos men har du glömt något obskyrt gammalt spel från din ungdom finns det förmodligen uppmärksammat här.

Nostalgia Nerd är ytterligare en kanal med fokus på gammalt och nostalgi fast i brittisk tappning. Även här finns loppisturer för retrofiler.

# # # # # # # # # # # #

2017-11-19