När filmen ”Vi” av Mani Maserrat kom ut i början av 2013 beskrevs den som en ”skräckfilm om kärlek” och jag är verkligen beredd att instämma i den beskrivningen. Tror inte jag suttit så arg och förtvivlad i min TV-soffa på grund av en film någonsin.

Vi är regisserad av Mani Maseratt som tidigare har regisserat bland annat Ciao Bella och Arne Dahl: Ont Blod. Vi handlar om lärarkollegorna Krister (Gustav Skarsgård) och Ida (Anna Åström) som utvecklar en romans och sedermera blir ett par, Krister och Ida, och bestämmer sig för att flytta ihop och skapa ett liv tillsammans. Till en början är allt lyckligt på torpet men man börjar ana Kristers svåra svartsjuka och kontrollbehov. När Ida blir vän med en av arbetskollegorna, Linda (Rebecca Ferguson), rinner det över för Krister och han blir mer kontrollerande och manipulativ mot Ida och förbjuder henne att umgåsmed Linda. Linda å sin sida ser hur Krister manipulerar och kontrollerar Ida och försöker få henne och inse det. Allt blir inte bättre av att Krister lyckas (gråtande) övertyga Ida att skaffa barn.

Vi är verkligen en gripande film och alla skådespelare gör väldigt bra ifrån sig, men jag skulle nog säga att Gustav Skarsgård är den som utmärker sig mest. Han spelar verkligen en läskig karaktär med psykopatiska drag och man sitter bara o ryser i soffan av hans ondskefulla och manipulativa beteende. Lite roligt är att Kevin Vaz (Play 2010) har en liten biroll i filmen som han gör väldigt bra.
Som jag skrev i inledning så rör Vi upp många känslor i tv soffan, och det finns en scen i slutet som faktiskt gjorde att jag nästan ville stänga av filmen för att jag blev så upprörd. Även filmens sex- och nakenscener är väldigt intima och uppseendeväckande för en vanlig svensk film och kommer nog chockera några som ser filmen. För att sammanfatta är Vi en riktigt bra film, men man får vara beredd på att den lämnar en bitter eftersmak i munnen och man blir ledsen och upprörd över att det finns sådana här parförhållande i
verkligheten.

Betyg till filmen 4  av 5 möjliga.

/Robert Winterman

# # # # # # # # # #

2017-11-29